29 Ocak 2012 Pazar

Sayı:1|Ekim 2010

Yıl 2010... At sıfırları, ne kaldı? 21... Yaşımız kaç? 20... Çıkar 21’den 20’yi, ne kaldı? 1...
Portakal’ımızın 1. sayısı kutlu olsun!
***
Patoloji hocalarından sınav sonrası ürperten açıklama: "Bizim anatomicilerden neyimiz eksik?“
***
Hacettepe anatomi hocalarının derste anlattığı yapıların netter, sobotta, grays ve bilumum anatomi kitaplarında olmayışı dünya anatomistler birliğince tedirginlikle karşılandı…
***
Tıp öğrencilerinin gelecekleriyle ilgili üst dönemlerden aldığı duyumların, hayal güçlerini aşırı zorlamaya bağlı olarak serebral defektlere ve psikolojik travmalara sebebiyet verdiği ampirik yollarla kanıtlanmıştır.
***
ÖSYM'nin çiçeği burnunda başkanı, görevine yeni kampanyanın duyurusuyla başladı:
“Soruları şimdi satın alın, ödemeye 2011'de başlayın.”
***
Şok şok şok! Sonunda bu da oldu. Araştırmacı gazetecimiz Fıstıkçı Şahap‘ın saman altından su yürüterek yaptığı gizli araştırma ile hayal bile edemeyeceğiniz gerçeklere ulaştık. KPSS’deki kopya skandalından sonra bir skandal da HÜ Tıp Fakültesi’nden. Sular hiç durulmuyor! Fıstıkçı Şahap‘ın iddialarına göre Türkçe bölümünde 3. Sınıflarda P.Ç.T.K. isimli öğrencinin ÖSYM’deki kalem yontma müdürü ile gizli bir anlaşma yaptığı ve sınav sonuçlarını ertesi gün öğrenmesi karşılığında çocuğuna haftada 3.5 saat biyoloji çalıştıracağı anlaşıldı. Sınıfının 1.si durumunda olan P.Ç.T.K. durumun anlaşılmasından sonra Fıstıkçı Şahap’a verdiği röportajda kalem yontma müdüründen (K.Y.M.) soruların cevapları yönünden hiçbir isteğinin olmadığı zaten bilinçli olarak her sınavda birkaç soruyu yanlış yaptığını yoksa kopya iddialarından başının yanacağını tek isteğinin sonuçları erkenden öğrenmek olduğunu söyledi.
***
Bilim Dünyasında Şaşkınlık Yaratan Gelişme

Kamerun Ulusal Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma projesi, gözle görülmeyen dünyanın da bizimkine çok benzediğini ortaya koydu. 2 yıl 3 ay 4 gün süren kapsamlı incelemelerin sonuçları geçtiğimiz hafta bilim dünyasıyla paylaşıldı.

Dedikodu gırla gidiyor!

Araştırma faaliyetleri için tasarlanan ve üzerlerinde bir kamera ve mikrofon bulunan mikro robotçuklar, çaktırmadan mikropların arasına karışarak veri topladılar. Tamamen doğal ortamda yapılan çekimlerde çok çarpıcı bilgiler elde edildi. İnsan doğasına da ışık tutması beklenen bu bilgilerden en dikkat çekici olanı, mikropların da dedikodu yapmadan duramamaları oldu. Tıpkı insanlar gibi mikroplar da eş, dost, akrabalarının arkasından konuşuyorlar ve bu hareket ahlaklı mikroplarca ayıplanıyor. Bilim adamlarına göre dedikodu mikro dünyada da evrimsel işlevlere sahip olabilir.

Kariyer büyük kalabalıklarda fark edilmenin tek yolu

Sayıları inanılmaz boyutlarda olan ve “kopyala-yapıştır” yapılmış gibi birbirlerine benzeyen mikrop camiasında, fark edilmek bir hayli zor. Kariyer yapmak, kalabalıklar arasından sıyrılmanın tek yolu. Ele geçirdikleri canlıların başına en fazla bela açan mikroplar, toplum içinde çok büyük saygı görüyorlar. Böyle mikroplar yaşlılık günlerinde de el üstünde tutuluyorlar.

Mikroplar da eşlerini sahipleniyor

Araştırma sonucunda ulaşılan bir başka çarpıcı bilgi de mikropların eşlerine karşı sahiplenici davranışlar göstermesi oldu. Bu uğurda kavgaya girmekte, gerekirse can yakmakta hiç tereddüt göstermiyorlar. Bilim adamları, bölünerek çoğalan bu canlıların neden böyle davrandıklarını çözemediler.

Bazı hastalıklar kıskançlık yüzünden bitmiş olabilir

Bununla birlikte araştırmalarını sürdüren Kamerunlu bilim adamları, dünya tarihinde birçok insanın ölümüne neden olup birden zengin kalkışı yaparak ortadan kaybolan hastalıkların sırrının da, mikroplar arasındaki kıskançlık ve namus kavgaları olabileceğini iddia ettiler. Buna göre söz gelimi veba hastalığı mikroplardan birinin bir diğerine “sen benim karıma mı baktın lan hödük?” demesiyle başlayan ve zamanla büyüyen kavgaların sonucunda bitmiş olabilir.

AIDS için büyük umut

Ortaya çıkan bu bilgiler bilim adamlarının hastalıklara bakışını değiştirecek cinsten. Şimdi bilim adamları, AIDS’e yol açan HIV virüs camiasını namus kavgalarıyla birbirlerine düşürecek nifak tohumu arayışındalar.
***
Aşağıdakilerden hangisi iyi bir hekim olmak için yapılması gerekenlerdendir?
a-) günde 1 saat pes oynamak
b-) günün 23 saatini uyuyarak geçirebilmek
c-) günde 3 öğün yemek yemek
ç-) günü gününe ders çalışmak
d-) 25 saat ders çalışırken iyi insan olmaya çalışmak
e-) hepbiri
f-) hepsi
ğ-) e veya f

Bu soruyu doğru cevaplayıp bize ulaştıran okurlarımıza turuncu fosforlu kalem armağan ediyoruz.
Fosforlu kaleme ne kadar muhtaç olduğunuzu anlatan dilekçe, ikametgah ilmuhaberi, nüfus cüzdanı fotokopisi, 11 adet yönetmeliğe uygun fotoğraf, annenizin kızlık soyadı, transkript ve bir referans ile doğru cevabı bize ulaştırın, yapacağımız çekilişle fosforlu kaleme sahip olma şansını yakalayın…
 
;